Marcel
#0
Obro aquest nou tema per debatre sobre com creieu que s'haurien d'organitzar els territoris de llengua Catalana ( CA de Catalunya, Illes Balears, País Valencià, Franja...) independitzats d'espanya.
M'explico: Creieu en els Països Catalans com unitat política? O potser creieu que s'haurien de constituir en estats independents uns dels altres respectant l'actual divisió administrativa? Vull dir crear un Estat Català, Estat Balear, Estat Valencià.
Que n'opineu? Sobretot m'agradaria saber l'opinió de gent del País Valencià, Illes Balears i fora del Principat de Catalunya en general, però totes les opinions m'interessen molt.
....................................................... ....................................................... ....................................................... ........
El que jo penso és que tot i que valencians, Mallorquins, Franjolins, Andorrans, Catalans del Principat, Catalunya Nord o Algueresos compartim una mateixa llengua i cultura no necessariament hem de formar part d'un mateix estat.
Per mi l'ideal seria uns Països Catalans units políticament (Una federació d'estats) però veient el panorama ho veig molt improbable sobretot perquè la societat del País Valencià no em sembla que vagi en aquesta direcció, més aviat tot el contrari ,i també perquè l'Estat Francès comparat amb el Regne d'Espanya és una superpotència poderosa, molt influent internacionalment i amb armes nuclears i tot, que no permetria que la Catalunya Nord tornès a unir-se al Principat de Catalunya.
Per tot això sóc partidari de crear quant abans millor l'Estat Català per dues raons.
1. Probablement la independència de Catalunya debilitaria tant a l'Estat espanyol que, a no ser que la UE ho intenti evitar, possiblement acabaria desapareixent com a entitat política o en tot cas faria possible que allà on hi hagi societats amb una consciència nacional forta com és el cas del País Vasc, Navarra, Illes Balears, Galícia... puguin crear-se estats independents o amb una major independència de Madrid.
2. Des d'una Catalunya independent podriem ajudar la resta de territoris de llengua i cultura catalanes a alliberar-se de Madrid o com a mínim a preservar la llengua.
Resumint molt, el meu ideal seria uns països catalans (o el nom que sigui) independents d'espanya-castella. Però com que és impossible i no desitjable impossar a societats que no ho volen com al País Valencià per exemple que formin part d'una entitat conjunta amb Catalunya crec que Catalunya ha de crear el seu propi estat independent d'espanya i a partir d'aquí, i segons com evolucioni tot i només si la gent de les Illes Balears, País Valencià, Catalunya Nord hi estan d'acord, treballar per uns PPCC units.
Salut.
Sigues el primer a qui li agrada això.
Yuki Soma
#1
Països catalans com a unitat única!! la nostra llengua és el català i la nostra cultura, bé, la podem compartir, la poden adquirir tots els estats les mateixes, no?
clar que per a les festes cadascú guardaria les seues vull dir la madalena no es celebra a valència i el dia del País valencià no es celebra a Balears... clar que si som un Estat únic, podriem fer un dia dels Països Catalans?!! però tot i així hi han tradicions com les falles que només es celebren a valència i poblacions concretes de la província de Castelló ....
Sigues el primer a qui li agrada això.
Marcel
#2
Si, al meu poble Gavà i al del costat Viladecans també tenim tradicions úniques com el ball de la tornaboda http://www.youtube.com/watch?v=GgLkj4t09JE&feature=player_embedded#!
lightnote, tu vols un estat dels Països Catalans, però com creus que s'hauria d'organitzar internament? ( 3 estats federats, confederats o d'una altra forma...) i sobretot, creus que hi pot haver en un futur una majoria social al País Valencià favorable als Països Catalans?
.........................................
Jo, tot i no conèixer gaire la situació al País Valencià crec que seria més fàcial que la societat valenciana volgués un Estat Valencià que no uns Països Catalans. Cosa que tampoc em desagrada si és el que voleu ja què com a mínim no estarieu sotmesos a Madrid i a més podríeu tenir cura de la llengua i cultura pròpies. A més sempre seria més fàcil crear uns Països Catalans des de la independència de les seves parts.
Sigues el primer a qui li agrada això.
Yuki Soma
#3
m'agrada la idea de no estar sotmesos a Madrid, però si ens unim tots fent força(encara que és cert que la societat valenciana no està molt per la labor) vençerem als ecspañols que no ens deixen actuar ni parlar comforme nostres costums. sí seria més fàcil des de la independència de les seues parts, quan s'acabi d'independitzar del tot Catalunya ja tindrem un pas fet. (i lo dels estats federats o confederats (rollo estats units) no ho diràs perq vols separar catalunya del país valencià eh que tots els catalans volen la independència i ho comprenc, però ser una mica més dissimulat))
Sigues el primer a qui li agrada això.
Marcel
#4
Hahahah.
eee que tinc un avi Valencià i m'estimo molt el País Valencià!!!
lightnote m'ha fet gràcia això últim que has dit "i lo dels estats federats o confederats (rollo estats units) no ho diràs perq vols separar catalunya del país valencià eh que tots els catalans volen la independència i ho comprenc, però ser una mica més dissimulat"
No sé si t'he entès bé. Dius que tots els catalans volen la independència però et refereixes a independència d'espanya o de valència? O quant dius catalans no distingeixes entre habitants del País Valencià, Illes Balears i Principat?
Jo no vull separar el País Valencià i Catalunya al contrari.
Jo et puc explicar una mica com es veu el País Valencià des de Catalunya (Principat) estant. En general hi ha simpatia cap als valencians però també hi ha una part important de gent que té una mala imatge dels valencians i considera que odieu als catalans (polítics com Francisco Camps han fet molt mal en aquest sentit) aquests catalans diuen però si a València no poden veure als catalans i voten a espanyolistes del PP doncs ja s'ho faran. Tot i que la imatge dels valencians està millorant molt des de la Primavera Valenciana, des de que hi ha C. Compromís al Parlament i sobretot des de que va marxar F. Camps de President de la Generalitat Valenciana. Crec que sobretot a les universitats els joves catalans, la gran majoria, estan a favor dels Països Catalans però no crec que la majoria de població de Catalunya encara hi sigui favorable. Diuen que un 54% dels catalans vol l'Estat Català però d'aquests potser només el 50% volen els Països Catalans. La CUP està fent molt per donar impuls a la idea dels PPCC (ERC s'havia adormit en aquest sentit i CiU passa del tema) i és un partit emergent i de gent jove per això hi veig futur però també dependrà de quina resposta i quina simpatia percebem dels Valencians i Mallorquins...
Jo sóc favorable als Països Catalans, culturalment sóc un incondicional, políticament sóc favorable però pragmàtic i crec que potser caldrà anar per fases abans de poder crear uns PPCC. Això sí les meves accions són conseqüents i en tot allò que puc com a individu (que és poc) ajudo a crear Països Catalans, per exemple compro el setmanari El Temps que és editat a València per a tots els PPCC o quant compro el diari compro l' ARA que és lúnic que a més de Catalunya també és distribueix a València i les Illes Balears, vaig a manifestacions com les de ACPV a favor de TV3 a València que es va fer a Barcelona...
RESUMINT:
El que vull dir és que els Catalans (la majoria) quant ens independitzem, seguirem ajudant al País Valencià i les Illes Balears i segurament amb més força perquè estarem en millor situació que ara però els valencians teniu una feina titànica perquè el País Valencià està molt desestructurat com a país, heu de construir país, crec jo, cal potenciar la llengua-cultura (més escoles en valencià, promoció, prestigi), l'autogovern, l'economia i sobretot la política amb partits totalment independents de Madrid-castella. C.Compromís de moment és lo més independent i valencianista però encara cal enfortir-lo i calen més partits. Com a mínim sembla ser que aneu per bon camí i a les properes eleccions el PP-PSOEpspv es fotran una bona ostia.
Salut
Sigues el primer a qui li agrada això.
#5
No estic tant segur de que el PP i els sociates es fotin una hòstia... la gent de dretes és de ment tancada i animals de costums, no canvien el vot aixi com aixi.
Sigues el primer a qui li agrada això.
Marcel
#6
Per molta gent de ment tancada que hagi a les espanyes se'm fa difícil de pensar que a la majoria d'espanyols els és igual que els seus polítics els estiguin mentint d'aquesta manera tant descarada i que mentre els hi demanen sacrificis i cada vegada hi ha més gent que passa gana i viu en la misèria o és suicida perquè li prenen la casa i l'obliguen a seguir pagant als bancs en connivència amb els polítics espanyols que s'ho tapen tot entre ells i segueixen robant, estafant, mentint i fent-se rics i a sobre tractant al poble de totntos... se'm fa difícil de creure que aquest poble els tornarà a votar i no farà res per canviar aquest sistema polític oligàrquic i antidemocràtic, si no fan res són dignes d'estudi sociològic.
Vivim sota una espècie de dictadura electiva. PPSOE. El que vivim avui dia té molts paral·lelismes amb el sistema de la Restauració Borbònica. Una veritable dictadura electiva, molt maquillada i disfresada però estem vivint en una semi-dictadura i hem de ser-ne conscients si volem canviar algo.
El que està clar és que la indepenència és el camí per contruir una nova societat més pròspera, justa, igualitària i culta emparada per un estat propi i propici. Quan ens alliberem d'espanya podrem desenvolupar una societat nova i més ens valdrà no repetir els vicis d'aquest estat podrit que oficialment anomenen "Reino de españa".
Sigues el primer a qui li agrada això.