per en 26 Febrer 2019
1,792 Vistes

Ja tenim en marxa la fira de les vanitats de la telefonia mòbil i, un any més, però cada cop amb més intensitat, es torna a parlar d’intel·ligència artificial i a insinuar un futur de ciència-ficció en què les màquines seran un suport encara molt més gran que en l’actualitat, dels humans, no ja rellevant-los en determinades feines especialment penoses o repetitives, sinó també prenent decisions.

Sempre he pensat que la intel·ligència humana mai no podrà ser substituïda per la capacitat de processament d’informació d’un aparell, però, amb tota sinceritat i amb pena, començo a canviar d’opinió quan veig determinades decisions d’aquells que se suposa que han de dirigir amb bon criteri la societat. Potser, en molts casos, l’anàlisi freda i racional d’una màquina serà molt més humana que l’estupidesa de determinats individus.

Potser va arribant l’hora -a veure si algun dels privilegiats cervells del Mobile World Congress s’hi posa- de trobar un antònim del concepte d’intel·ligència artificial, per començar a dibuixar l’escenari d’un futur cada cop més a tocar. Potser estupidesa natural? No ho sé. Sigui com sigui, hauria de ser una expressió capaç d’integrar la manera de fer i suposadament de pensar d’aquells que fan de la mentida argument i pràctica habitual; dels que es limiten a repetir quatre frases de manera mecànica, pensant que la insistència esdevindrà raó; o de qui s’entesta a negar l’evidència de la realitat per imposar teories absurdes, gràcies a la força de què gaudeix, ja sigui per les armes, ja sigui per les lleis. També hi podríem afegir els que fan milers de quilòmetres per una foto absurda, ja posats.

Potser, ben mirat, no és tan mala idea que siguin les màquines i els seus algoritmes sofisticats, les que substitueixen determinats subjectes que, al cap i a la fi, mai no aporten res de bo, ni de racional, ni de mínimament humà.

Publicat a: Actualitat
M'agrada (1)
Carregant...
1