Victor
per en 26 Març 2010
1,340 Vistes


Quan arriba el 25 d’abril a València recordem una guerra ferotge que va assolar el territori. Hui al segle XXI ja no hi ha Guerra de Successió, no estem perdent cap Batalla d’Almansa i no hi ha cap Felip V que derogue lleis i institucions pròpies valencianes “por justo derecho de conquista”. Però igualment els hereus, almenys en el sentit tradicional del terme, d’aquells llauradors i artesans partidaris de Carles III ara continuen sent els perdedors de la guerra actual que pateix el territori. No fan falta moltes explicacions per a entendre que els llauradors continuen sent els perdedors i els oblidats per les institucions. Tampoc els comerciants, hereus d’aquells artesans del segle XVIII, han perdut cap guerra però també pateixen les conseqüències de la crisi i l’oblit institucional.


 

Nosaltres des del Casal Jaume I de la Vall d’Albaida volem recordar a les institucions que governen actualment el País Valencià que la degradació del territori valencià continua. Que el poc respecte pel territori i les infraestructures de la nostra comarca ens estan fent més mal que el Decret de Nova Planta del passat segle XVIII. No estem disposats a deixar de costat territoris com la Valleta d’Agres. On, diguem-ho clar, una autovia trencaria l’harmonia d’un paratge on l’agricultura i el turisme d’interior no necessiten una barrera de formigó i asfalt. Perquè trencar la Valleta per a guanyar 10 minuts de temps per accedir des de Madrid a les platges no és fer una comarca d’interior més competitiva. Ja n’hi ha prou, salvem la Valleta, salvem el territori.


 

Tampoc han oblidat el “derecho de conquista” les infraestructures com la línea de tren que recorre a poc a poc, com si funcionés a vapor, la nostra comarca. Els valldalbaidins i valldalbaidines pateixen la desídia d’uns governants que mantenen una línia de tren Alcoi-Ontinyent-Xàtiva on hi ha trams que no pot superar els 40km/h i tardes dues hores des d’Ontinyent fins a València. Mentre la línea es perd hi ha ajuntaments que tenen acceptats pressupostos euromilionaris per a una estació nova i moderna al seu poble. Nosaltres no volem una parada de l’AVE com tindrà Requena. Volem una línia de tren digna. Ja n’hi ha prou, salvem el tren, salvem el territori.


 

Fins i tot es juga amb la sensibilitat ecologista del poble. I es ven un parc de gegantins molins per crear energia eòlica a la Serra Grossa, al paratge de Sant Esteve. Realment paga la pena el sacrifici del paratge? No sols la seua flora també la fauna com àguiles, mussols reials i altres aus migratòries. Sols per obtindre una aportació d’energia molt baixeta. No sols no hi ha cap medició que justifique un parc eòlic a la Serra Grossa a més a més l’aportació energètica, altra volta, va per al dèficit de la zona costanera. On per altra banda l’aportació de vent per un possible parc eòlic, en la zona de costa, és doblement efectiva. Quins interessos mouen les decisions polítiques? Ja n’hi ha prou, Salvem la Serra Grossa, eòlica sí però no així, salvem el territori.


 

I moltes més batalles perdudes amb funestes conseqüències com per exemple:

 


.- El menyspreu als joves d’Ontinyent amb la dràstica reducció de pressupost per al CLJO que ha suposat el seu tancament. Arran de les mobilitzacions de protesta dels membres dels joves, única forma d’expressar ara per ara la seua veu, se’ls ha criminalitzat. Eixa és la resposta a la llibertat d’expressió: “Si no penses com nosaltres vas contra nosaltres”. Sols hi ha que recordar exemples recents com el de l’exdirector del MUVIM Romà de la Calle i les fotografies censurades.

 


.- L’atac al requisit lingüístic en les institucions públiques on ajuntaments de la Comarca s’han adherit prompte a no reclamar-lo per tal de garantir-ne l’ús institucional de la llengua pròpia. La discriminació de la llengua vulnera els nostres drets.

 


.- El suposat Hospital Comarcal de la Vall d’Albaida és un altre tema de crispació social i política. Ja que l’únic que va a fer-se és canviar d’ubicació l’actual hospital. Els mateixos llits i els mateixos serveis però això sí al costat de la depuradora i en una carretera comarcal amb difícil accés esperant un Pont de Sant Vicent que no arriba des de fa ja molts anys.

 


.- La resposta del Govern de la Generalitat a la Crisi és un altra qüestió que marca el derrotisme social. Els ciutadans ja no confien en la classe política. Els ciutadans estan sofrint un retall de drets socials i laborals. Els drets dels treballadors i treballadores van a la baixa i la solució que planteja el Govern valencià és senyalar al Govern d’Espanya com a responsable únic.


 

I moltes més qüestions que de segur a nivell particular cadascú de vosaltres podria dir dels vostres pobles. Continua, per tant, la depredació ferotge del territori. Com si d’una fatal postguerra de Successió es tractés i el capgirat Felip V vingués a recordar-nos que nosaltres continuem sent els perdedors. Els fills d’aquells llauradors i artesans del segle XVIII que van perdre tots els drets. Ara els valencians i valencianes continuem alçant la veu, la que parla i escriu també en valencià, per demanar una volta més: Ja n’hi ha prou, salvem el territori. Per això us demanem que recolzeu amb la vostra participació la Manifestació pel 25 d’abril i el concert que se celebraran el proper dissabte 24 d’abril a la ciutat de València.

 

De moment s'han adherit al Manifest:

 

CLJO - Consell Local de la Joventut d'ontinyent

Colla Ecologista l’Arrel

Plataforma ciutadana Salvem el Tren

Els Verds

EUPV

Iniciativa PV


Per a les teues adhesions, tant individuals com col·lectives, pots fer un comentari al blog del casal i enviar-nos les teues dades per correu electrònic a:

Publicat a: Personal
Sigues el primer a qui li agrada això.
Albert
O siga, ahir xD
26 Març 2010
Victor
ejem ABRIL
26 Març 2010