per en 13 Setembre 2016
925 Vistes

Una bona higiene bucodental comença per un correcte raspallat, que convé realitzar just després de cada menjar, ingesta de begudes, especialment les ensucrades i carbonatades, de llaminadures o aperitius, o de qualsevol aliment. El raspallat més important, i el que no ha de faltar, és el de després del sopar o de l'última ingesta abans de dormir. Hi ha aliments durs com la pastanaga crua que en ser mossegats arrosseguen la placa bacteriana. Altres aliments com el formatge semblen tenir propietats remineralitzants de l'esmalt.

No obstant això, un raspallat excessiu pot incidir en un primerenc desgast de l'esmalt, especialment si s'han ingerit cítrics després dels àpats, de manera que l'ideal està entre dues i tres raspallats diaris.

També pot ser aconsellable raspallar abans del menjar per reduir la placa bacteriana. Es recomana raspallar-se les dents per un temps de tres a cinc minuts; és a dir, deu raspallades per cada dues dents. De preferència ha de ser amb un raspall mitjà, de truges i mànec recte i amb un pasta dental que contingui triclosan. És important recalcar que l'odontòleg és qui ha de valorar com ha de ser la higiene oral de cada pacient d'acord amb les seves necessitats. L'ús de xiclets pot ser aconsellable. L'acció de mastegar estimula la secreció de saliva, que evita que el ph de la boca es torni excessivament àcid. El xilitol inhibeix el creixement del bacteri streptococcus mutans, que causa la càries. Aquests xiclets no substitueixen els avantatges del raspallat.

El raspallat s'ha de fer introduint els filaments del raspall en l'espai que es forma entre les peces dentals. S'ha de també passar el raspall per la cara interna de les galtes, la llengua, el paladar i les genives, si estan sans. Hi ha nafres que poden remeiar-se realitzant rentades d'aigua amb sal. En cas d'observar alguna anomalia cal acudir a l'especialista.

Les genives sanes no sagnen amb el raspallat. Si s'observa un sagnat evident amb un raspallat normal, el probable és que s'estigui davant un cas de gingivitis. La solució és senzilla: acudir a un odontòleg o estomatòleg perquè avaluï la situació i si cal practiqui una neteja de l'espai gingivo-dentari. És recomanable que aquesta neteja professional s'efectuï periòdicament. La higiene bucal ha estat essencial per a la salut i el benestar.

 

Tècnica correcta de raspallat dental:

 

1.- Col·loqueu les truges sobre la geniva amb un angle de 45 graus. Les truges han d'estar en contacte amb la superfície dental i la geniva.

2.- Raspalli suaument la superfície dental externa de dos o tres dents amb un moviment d'escombrat d'endavant cap enrere. Moveu el raspall al proper grup de dos o tres dents i repeteixi l'operació.

3.- Mantingui un angle de 45 graus amb les truges en contacte amb la superfície dental i la geniva. Raspalli suaument usant un moviment d'escombrat i al mateix temps faci un moviment d'endavant cap enrere sobre tota la superfície interna.

4.- Quan mireu l'raspall verticalment darrere de les dents frontals. Feu diversos moviments de dalt a baix usant la part davantera del raspall.

5.- Poseu el raspall sobre la superfície mastegadora i faci un moviment suau d'endavant cap enrere. No oblidi raspallar també la seva llengua d'endavant cap enrere per eliminar els bacteris causants del mal alè.

6.- 2 minuts és la quantitat que es necessita perquè poder passar-ho per la cara interna, l'externa, els molars i la llengua.

El canvi de raspall dental s'ha de fer cada dos o tres mesos, depenent de l'estat del raspall.

 

Font: https://es.wikipedia.org/wiki/Higiene_bucodental

Publicat a: Salut
Sigues el primer a qui li agrada això.