marcus
per en 17 Juny 2016
830 Vistes

Doncs és d’aquelles coses que sempre he volgut fer però m’ha fet mandra, ara mateix utilitzo una cartulina on hi vaig enganxar una plantilla que vaig trobar per internet i li vaig retallar una mica les curvetes per repassar-les amb el llapis sobre la fusta del mànec. PErò com que tinc una impressora 3D sempre he pensat de fer-ne una en plàstic, ja sé que li treu el romanticisme a la cosa però no passa res.

El que em feia més mandra era dibuixar-la en 3D perquè el tema espirals no l’acabo de dominar, per tant el que he fet, finalment, és dibuixar molts petits arquets i unir-los.

impr 0

Me basat en la plantilla que fa servir un gran luthier de Cremona que es diu Davide Sora, no el conec de res però els seus videos que té penjats ho demostren.

http://www.davidesora.it/

Com veieu a la foto de dalt primer repasso el contorn del dibuix amb els arquets que seguidament vaig adaptant poc a poc a la corba d’aquest.

després faig unes cavitats que seran les que em marcaran el contorns de l’espiral i que em premetran repassar amb el llapis sobre la fusta quan utilitzi la plantilla.

Després acabo de fer els forats i en faig el 3D

impr 2

impr 1

impr 3

A partir d’aquí he d’utilitzar programes específics per a la impressió 3D, el primer és el NETfab studio, un programa lliure per a retocar o arreglar peces dibuixades en format .stl (format de triangles molt petitets), girar-les o fer operacions senzilletes:

https://www.netfabb.com/

impr netfab 1

Aquí podeu veure com giro la peá per exemple:

impr netfab 2

Amb els retocs (quasi mai s’ha de fer res) ja llestos el deso com a .stl i obro el Slic3r, un programa que serveix per passar del format .stl al .gcode que és el que entén la impressora.

El format Gcode no és més que un sistema de coordenades cartesianes més una coordenada d’alçada barrejat amb altres opcions com temperatura de l’injector, tipus de farcit de l’interior de la peça (ja que són mig buides per dins per no gastar tant plàstic, velocitat de la màquina (per més o meny resolució), posicionar la peça a la safata d’impressió, afegir més peces per imprimir-les totes alhora, i un llarg etc…

http://slic3r.org/

Aquest és el programa:

impr slicer 1

impr slicer 2

Amb el Gcode generat l’enviem a la impressora i aquest n’és el resultat:

20160615_172643

20160615_175701

20160615_183547Ara ja tinc doncs una plantilla per dibuixar les bolutes a la fusta i començar a fer-les.

:)

Publicat a: Arts
Sigues el primer a qui li agrada això.
miquel pubill garcia
quina feinada,però fa goig
17 Juny 2016
Ness
et bases amb l'espiral de la proporció àuria?
27 Juny 2016
marcus
Doncs no , tot i que segurament està implícita en la mateixa espiral, em baso en el model stradivari 1716 que es el que fa servir el luthier que esmento, de fet em baso en aquest model perquè ell va penjar una plantilla seva i l'he agafat (amb permís)
29 Juny 2016