Miriam Wonka
per en 2 Febrer 2016
1,797 Vistes

Objectiu

Els alumnes de cultura científica varen realitzar una sèrie d'experiments per a poder extreure l'ADN d'uns pèssols mitjançant una serie de passos, tot per a poder observar-ho i analitzar-lo.

Material

• Bicarbonat sòdic

• Tub d’assaig

• Pipeta (per a l’alcohol)

• Embut i paper de filtre

• Proveta

• Vas de precipitats

 

• Pèsols

• Batedora

• Rentavaixelles

• Sal (NaCl)

• Aigua destil·lada

• Alcohol 96º

Procediment
 Afegeix en  un  vas  de  precipitats els següents comonents (intenta  que  tot  estigui  molt  fred  posant  els ingredients  a la  nevera  o  envoltats  de  gel): 
 
- 120 ml  d’aigua destil·lada (o mineral) 
 -1,5 g de sal de  taula (1 cullerada petita) 
- 5 g de bicarbonat sòdic (3 cullerades petites)
- 5 ml de detergent líquid (sabó escuraplats). (Afegir després d'haver mesclat tots els altre components).
 
 
També utilitzarem una dissolució de neteja de llentilles com a enzim, ja que ajuda a que les reaccions químiques passin més ràpid. 
 2. En un recipient prepara 200 grams de pèsols amb aigua destil·lada (o mineral) i  tritura’ls  utilitzant la  batedora  per  a  rompre  els teixits,  les  cèl·lules  i  els nuclis. Cal estar el temps suficient per a obtenir una mescla homogènia. 
Per a que l'experiment surti bé cal batre enérgicament per a rompre els nuclis, les membranes cel·lulars i els teixits.
L'ADN en el nucli de la cèl·lula està modelat, doblat i protegit per proteïnes. La  dissolució de neteja de llentilles talla les proteïnes separant l'ADN.
Finalment amb un colador separa les restes sòlides del líquid (si tens temps pots fer un filtratge més fi utilitzant paper de filtre i un embut).
A  continuació  torna  a  filtrar  la  solució 
retira  uns  5  ml  del  brou  molecular  que  has 
obtingut
aboca’ls  en  un  tub  d’assaig  nou
En  aquest  tub  afegeix  10  ml  d’alcohol refredat  a  0ºC. 
 
És  important  afegir  l’alcohol  molt  poc  a  poc,  deixant-lo  caure  amb suavitat per les parets del tub d’assaig. 
 
Cal intentar que l’alcohol no es barregi amb el 
filtrat formant una capa per sobre d’ell.
 L'alcohol és menys dens que l'aigua, de manera que flota a la part superior. Degut a la formació de dues capes separades, tot el greix i proteïna que vam trencar en els dos primers passos i l'ADN es posicionen.
 
En aquest cas, la proteïna i el greix aniran al fons, que és la capa aquosa, on se senten més confortables, mentre que l'ADN prefereix la capa superior, l'alcohol.
 
5. Deixa reposar la preparació.
Observaràs que, en passar el temps, apareixeran en la capa d’alcohol uns fils blancs. Es 
tracta de l’ADN dels pèsols.
 
 
L'ADN és una llarga i enganxosa molècula a la que li agrada formar grumolls.
 
Per què li vaig posar detergent?
El liquar separa les cèl·lules dels pèssols, però cada cèl·lula està envoltada per un sac (la membrana cel·lular). L'ADN es troba dins d'un segon sac (el nucli) dins de cada cèl·lula. Per veure l'ADN has de trencar aquests dos sacs. Això és el que fem amb el detergent.
 
Per què detergent? Com funciona el detergent?
Pensa per què fas servir sabó per rentar els trasts o les teves mans: per remoure el greix i el brut oi?
Les molècules del sabó i de greix estan fetes de dues parts:
El cap, a qui li agrada l'aigua.
Les cues, les quals odien l'aigua.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
La molècules de greix i sabó s'organitzen estructuralment formant bombolles (esferes), les quals tenen els caps cap a fora (de manera que estiguin orientades cap a l'aigua) i les seves cues cap a dins per ocultar l'aigua. Quan el sabó entra en contacte amb el greix, la similitud de les seves estructures causa que es combinin formant una bola de greix sabonosa.
La membrana de les cèl·lules tenen dues capes de molècules de lípids (greix) amb proteïnes travessant. Quan el detergent entra en contacte amb la cèl·lula, captura els lípids i les proteïnes.
 
 
Per a què serveix la mica de sal que posem a la barreja? La sal en dissolució actua disminuint la solubilitat de les proteïnes, el que fa que precipitin i se separin més fàcilment de l'ADN.
 
 
 
Publicat a: Natura
Sigues el primer a qui li agrada això.