En aquesta pràctica el nostre OBJECTIU és reconèixer alguns glúcids pel seu caràcter reductor.
Fonament químic de les proves Reactiu de Fehling:
Una de les propietats més destacades dels monosacàrids és el seu poder reductor que es deu al grup carbonil (aldehid o cetona: C=O) de la seva molècula. En aquesta pràctica utilitzarem el reactiu de Fehling. Aquest reactiu es tindrà que preparar abans de realitzar la pràctica ja que consta de dos solucions separades que es mesclen en el moment d'utilitzar-les. La solució de Fehling A (blava) és de sulfat cúpric alcalí i la solució de Fehling B (incolora) és de tartrat sòdic-potàssic. En mesclar les dues solucions, es forma hidròxid cúpric de color blau intens.
Què passa químicament en la reacció de la glucosa i el midó amb el reactiu de Fehling?
La glucosa és un glúcid monosacàrid i reacciona amb la prova de Fehling. El grup carbonil de la glucosa (-COH) s’oxidarà passant a àcid carboxílic (-COOH). El procés s’evidenciarà per un canvi de coloració on el color blau del reactiu de Fehling formarà un precipitat groc (òxid cuprós hidratat) i després passarà a ser de color vermell teula (òxid cuprós anhidre) en continuar l'ebullició. El midí és un glúcid polisacàrid i no reacciona amb la prova de Fehling (si amb la prova del Lugol que vam fer fa uns dies). Així doncs, el midó no s’oxida pel Fehling i per tant no observarem canvi de color de blau a vermell en la reacció química
.
Fehling | ||
TUB 1 | MIDÓ | Negatiu (-) |
TUB 2 | GLUCOSA | Positiu (+) |
Després varem investigar sobre altres aliments que també podrien donar diferents resultats:
ALIMENT | FEHLING |
Coca-cola zera | NO |
Sacarina | NO |
Patata amb aigua | NO |
Coca-cola | SI |
Com observam en aquesta taula, només reaccionen els elements que contenen glucosa com he coentat anteriorment.