Paula Costa Torres
per en 4 Desembre 2015
1,035 Vistes

Objectiu

 

·       Analitzar la capacitat de diferents líquids per a dissoldre l’oli.

 

·       Estudiar les diferents densitats de diferents dissolvents en relació a l’oli.

 

Fonament químic/físic de les proves

 

Els lípids són insolubles en aigua. Quan s’agiten fortament l’oli es divideix en petitíssimes gotetes formant el que es coneix com una emulsió d’aspecte lletós. Aquesta emulsió és transitòria ja que desapareix en repòs per la reagrupació de les gotetes de grassa en una capa que, per la seua menor densitat, es situa sobre l’aigua. Aquesta situació canvia quan les grasses es dissolen en dissolvents orgànics, com l’èter, cloroform, acetona, benzè, etc. o quan es dissolen en altres líquids com l’alcohol.

 

Per altra banda, tots i totes sabem que l’oli sura sobre l’aigua perquè és menys dens que aquesta. Però que passa si en la nostra pràctica substituïm l’aigua per alcohol? La segona part d’aquesta pràctica t’ajudarà a contesta la pregunta.

 

Material

 

·       5 Tubs d’assaig

 

·       Gradeta

 

·       Varetes de vidre

 

·       Vasos de precipitats

 

·       Pipetes, embut o similar

 

·       Aigua

 

·       Acetona

 

·       Alcohol tenyit amb colorant

 

·       Oli d’oliva

 

Procediment

 

1.     Identificar cada tub d’assaig amb un número que correspondrà a cada una de les dissolucions

 

2.     Afegir 2 ml. d’oli en els cinc tubs d’assaig

 

3.     Afegir (seguir l’ordre estricte que t’indiquen els següents passos):

 

·     Tub 1 à 2 ml d’aigua

 

·     Tub 2 à 2 ml d’acetona

 

·     Tub 3 à 2 ml d’alcohol

 

·     Tub 4 à 2 ml d’alcohol i 4ml d’aigua

 

·     Tub 5 à 4 ml d’alcohol i 2ml d’aigua

 

4.     Fotografia o dibuixa i observa si hi ha dissolucions de l’oli i en quins tubs d’assaig. Observa també en quines posicions es situen l’aigua, l’oli i l’alcohol.

L’oli no es mescla ni amb l’aigua ni amb l’alcohol. Quan els agitem es mesclen entre ells, però a poc a poc es tornen a separar.

 

 

L’aigua és més densa que l’oli, i l’alcohol es menys dens que l’oli. Per tant, l’aigua queda baix del tot, dalt de l’aigua queda l’oli, i dalt de l’oli, l’alcohol.

 

5.     A continuació, agita fortament els tubs d’assaig i deixa’ls reposar

 

6. Observa els resultats. Realitza fotografies/dibuixos per completar les teues explicacions

En primer lloc, a diferents tubs d’assaig, mesclem diferents quantitats d’aigua acetona i alcohol amb la mateixa quantitat d’oli.

 

 

 

Després, agitem les mescles per crear una dissolució dins del tub d’assaig, al principi sembla que es mesclaran però després, com les substàncies tenen densitats molt diferents, la més densa es separa i quedarà al sòl, mentre que la menys densa queda a la superfície.

 

Resultats

L’alcohol, l’aigua i l’oli no es mesclen entre si, per molt que les agitem es tornen a separar, el més dens, que és l’aigua es fica baix i el menys dens, que és l’alcohol, es fica dalt. Ja que les substàncies amb densitats tan diferents, no es poden mesclar.

 

Vídeo dissolució i densitat de lípids:

https://www.youtube.com/watch?v=OP6nbg4OYzA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicat a: Educació
Sigues el primer a qui li agrada això.