Ainhoa Castell
per en 8 Novembre 2015
1,442 Vistes

 

Reconeixements dels glúcids 

 

 

Autora:

Ainhoa Castell García.

 

Objectius:

Reconèixer alguns glúcids pel seu caràcter reductor.

 

 

Fonament teòric:

 

Reactiu de Fehling:

Una de les propietats més destacades dels monosacàrids és el seu poder reductor que es deu al grup carbonil (aldehid o cetona: C=O) de la seva molècula. En aquesta pràctica utilitzarem el reactiu de Fehling. Aquest reactiu es tindrà que preparar abans de realitzar la pràctica ja que consta de dos solucions separades que es mesclen en el moment d'utilitzar‐les. La solució de Fehling A (blava) és de sulfat cúpric alcalí i la solució de Fehling B (incolora) és de tartrat sodic‐potàssic. En mesclar les dues solucions, es forma hidròxid cúpric de color blau intens. 

 

 

Què passa químicament en la reacció de la glucosa i el midó amb el reactiu de Fehling?

La glucosa és un glúcid monosacàrid i reacciona amb la prova de Fehling. El grup carbonil de la glucosa (COH) s’oxidarà passant a àcid carboxílic (COOH). El procés s’evidenciarà per un canvi de coloració on el color blau del reactiu de Fehling formarà un precipitat groc (òxid cuprós hidratat) i després passarà a ser de color vermell teula (òxid cuprós anhidre) en continuar l'ebullició. El midó és un glúcid polisacàrid i no reacciona amb la prova de Fehling (si amb la prova del Lugol que

vam fer fa uns dies). Així doncs, el midó no s’oxida pel Fehling i per tant no observarem canvi de color de blau a vermell en la reacció química.

 

 

Material

 

 
  •  Gradeta amb 2 tubs d'assaig (seran per la solució de glucosa i la de midó)

  •  Rotuladors per escriure sobre vidre

  •  1 pinces de fusta

  •  Bec de Bunsen + encenedor

  •  Reactiu de Fehling A i B (solució conjunta)

  •  Pipetes (una pel reactiu Fehling A, un altra pel Fehling B i una tercera per a

  • la solució final de Fehling)

  •  Solució de glucosa: serà conjunta per a tota la classe. Apuntau les quantitats desolut i dissolvent utilitzades.

           Solució de midó: serà conjunta per a tota la classe. Apuntau les quantitats de solut i dissolvent utilitzades.

 

 

Procediment

 

 
  1. Per a tota la classe, en dos vasos de precipitats prepararem les dissolucions problema: una dissolució amb glucosa i una amb midó. Anota les quantitats d’aigua, midó i glucosa de cada dissolució.

  2. Amb els rotuladors marcarem els tubs d’assaig amb números 1 (solució de midó) i 2 (solució de glucosa)

  3. En el tub d’assaig número 1 afegeix 3 ml de la solució de midó i en el tub 2 afegeix 3 ml de la solució de glucosa.

  4. A continuació  afegeix a cada tub 2 ml. de la solució de Fehling.

  5. Escalfa cada tub d’assaig fins l’ebullició. Alerta! Segueix les recomanacions de seguretat que t’ha explicat la teua professora. Controla l’ebullició del contingut del tub d’assaig perquè no surti i utiliza les ulleres protectores.

  6. Observa i anota els resultats.             

 

 


Resultats

         

              MIDÓ    (A)  3mL     +    2mL Fehling

        GLUCOSA  (B)  3mL     +     2ml Fehling

Reactiu de Fehling  60 mL (reactiu A)      +    60mL (reactiu B)

Solució de midó   300mL H2O           +            9,4g   midó

Solució de glucosa  300mL H20    +          9,16g    glucosa

 

-En escalfar el tub d'assaig A amb el bec de Bunsen veim que no canvia de color. Aixó ocorre perqué el midó és un polisacàrid i no reacciona amb la prova de Fehling.

 

 

-En escalfar el tub d'assaig B amb el bec de Bunnsen varem veure un canvia de color, de blau intens a vermell teula. Aixó passa perqué la glucosa(-COH) és un monosacàrid, i en calentar-se passarà a ser àcid carboxílic (-COOH).

 Tub d'assaig B (reacciona).

 

ALIMENT

FEHLING

Coca-Cola zero

        negatiu

Sacarina

        positiu

Patata amb aigua

        negatiu

Coca-Cola

        positiu

 

https://www.youtube.com/watch?v=pp20xQxAnVg

Publicat a: Cultura
Sigues el primer a qui li agrada això.