Neuseyy
per en 30 D'octubre 2015
624 Vistes

Objectiu

Reconèixer alguns glúcids pel seu caràcter reductor

 

Fonament químic de les proves

 

Reactiu de Fehling:

Una de les propietats més destacades dels monosacàrids és el seu poder reductor que es deu al grup carbonil (aldehid o cetona: C=O) de la seva molècula.

En aquesta pràctica utilitzarem el reactiu de Fehling. Aquest reactiu es tindrà que preparar abans de realitzar la pràctica ja que consta de dos solucions separades que es mesclen en el moment d'utilitzar-les.

La solució de Fehling A (blava) és de sulfat cúpric alcalí i la solució de Fehling B (incolora) és de tartrat sòdic-potàssic. En mesclar les dues solucions, es forma hidròxid cúpric de color blau intens.


Què passa químicament en la reacció de la glucosa i el midó amb el reactiu de Fehling?

La glucosa és un glúcid monosacàrid i reacciona amb la prova de Fehling. El grup carbonil de la glucosa (-COH) s’oxidarà passant a àcid carboxílic (-COOH). El procés s’evidenciarà per un canvi de coloració on el color blau del reactiu de Fehling formarà un precipitat groc (òxid cuprós hidratat) i després passarà a ser de color vermell teula (òxid cuprós anhidre) en continuar l'ebullició.

El midí és un glúcid polisacàrid i no reacciona amb la prova de Fehling (si amb la prova del Lugol que vam fer fa uns dies). Així doncs, el midó no s’oxida pel Fehling i per tant no observarem canvi de color de blau a vermell en la reacció química.

Resultats




FEHLING (+/-)

TUB ASSAIG 1

MIDÓ

-

TUB ASSAIG 2

GLUCOSA

+

Observa la taula següents quins productes trobes que podríem donar positiu amb la prova de Fehling.


ALIMENT

FEHLING

Coca-Cola zero

-

Sacarina

+

Patata amb aigua

-

Coca-Cola

+


Publicat a: Cultura
Sigues el primer a qui li agrada això.
Marisol
Molt bé Neus, ara et quedar acabar i afegir els teus comentaris i resultats a l'article sobre la tinció de Fehling, fotos i vídeo.
2 Novembre 2015