marcus
per en 22 Febrer 2015
637 Vistes

 

 

 

 

 

Doncs bé, després de molt voltar per internet i buscar informació m'he decidit a fer una viola d'amore.

Daten molt antigues, tant com els primers violins i no sé ben bé qui fou que va començar a fer-les, el que sí que se és que són un pelet 'cursis' però boniques.

Consten de 7 cordes fregades i 7 més de simpàtiques, és a dir, que vibren per ressonància amb les altres quan les toques. Això dona un sò molt caracter-istic i especial, com de profunditat a aquests instruments.

Les cordes simpàtiques s'utilitzen a molts altres instruments sobretot de l'asia i una particularitat catalana és que al món només existeixen 4 violins amb cordes simpàtiques i, aquests quatre, varen ser fabricats per un luthier català. Era un tal Ricard Margarit i jo no sabia de la seva existència fins que vaig començar a interessar-me una mica per aquests temes.

Fer un violí de cordes simpàtiques és un dels meus futurs projectes.

Si voleu més informació sobre els violins amb cordes simpàtiques podeu accedir aquí:

 

www.persimpatia.com

 

És la web d'una persona que està realitzant un documental sobre aquests vioins i de com els va a buscar per tot el món per poder-los reunir de nou.

 

Bé, no m'enrotllo més:

A l'atac!

 

Finalment després de molt rebuscar em van enviar un plànol desde Canadà, una noia molt simpàtica, el vaig convertir a fraccions de din.a4 per poder-lo imprimir i anar ajuntant fulles per configurar-lo.

Deixo l'enllaç de la pàgina de la noia que me'l va enviar com a petit agraiment.

www.finestrings.ca

 

IMAG2654

Utilitzaré una fusta dolenta que corria per casa per fer el motlle interior.

El procediment és idèntic al del violí per tant m'estalvio d'exlicar-lo, el que sí que comentaré és que això que veieu abaix és un aparatet per fer que els forats quedin verticals del tot.

IMAG2655

Marco el foradet on el vull, aquest foradet serà per marcar el centre del motlle i insertar-hi una broqueta petita que em farà de guia alhora de marcar la forma dels tacs.

IMAG2656

Aquí es pot comprobar com la peça de fusta em fa de guia de la broca perquè no entri torta.

IMAG2658

 

IMAG2659

 

IMAG2698

Amb el motlle marcat és qüestió de retallar-lo i fer els foradets o buidats que es cregui convenient per a poder enganxar els tacs.

Publicat a: Arts
miquel pubill
això,pinta molt be, la viola d´amore té alguna diferència amb una viola clàssica?
23 Febrer 2015
marcus
Bon dia Miquel! la viola d'amore de fet no té res a veure amb la clàssica, no s'assemblen en res, te 14 cordes tot i que la que faré jo serà de 12 (6+6) i les dimensions i formes són diferents. ja ho aniras veient :-)
23 Febrer 2015
Ness
però no sonarà com les que copies, perquè la fusta amb què van ser fetes tenien un no sé què que les d'ara no tenen. La vellesa i haver tingut uns períodes molt freds. tot el contrari d'ara. salut i endavant!
24 Febrer 2015