Coloma Fuster Rechach
per en 9 Gener 2014
1,585 Vistes

                                                                        En Nelson Rolihlahla Mandela

Nelson Mandela

 

va ser un polític sud-africà un dels líders emblemàtics de la lluita contra el sistema polític de l'apartheid i va arribar a ser el primer president de la república de sud-àfrica (1994 - 1999) escollit per sufragi universal a les primeres eleccions nacionals no racials de la història del país.elson Mandela es va afiliar al Congrés Nacional Africà el 1944, per tal de lluitar contra el domini polític de la minoria blanca i la sagregació racial que impulsava. Es va fer advocat i participà en la lluita no violenta contra les lleis de l'apartheid, que varen ser establertes pel govern delPartit Nacional afrikaner, arribat al poder a través de les eleccions del 1948.

Després de vint-i-set anys de presó, Mandela va ser alliberat l'11 de Febrer de 1990 i defensà la reconciliació i la negociació amb el govern del president Federik de klerk. El 1993, rebé conjuntament amb aquest, el premi nobel de la Pau per les seves accions a favor de la fi de l'apartheid i l'establiment d'una democràcia no racial al país.

Va néixer el 18 de juriol de 1918 a la ciutat d'Umtata, capital de la regió del Tranksei, a la vora del riu Mbashe

El pare de Mandela, Gadla Henry Mphakanyiswa, va ser cap del poble de Mvezo.

Diplomat, arriba a la Universitat de Fort  Hare  per començar estudis en dret. Allí coincidí amb Oliver Tambo de qui es féu amic i col·lega; i hi descobrí el nacionalisme africà, no el va convèncer el marxisme difós pel partit Comunista de Sud- àfrica i s'adherí a la doctrina de no- violencia  predicada per Gandhi.

Mandela es va casar tres vegades, fou pare de sis fills, vint néts i un nombre creixent de besnéts.

El 1944 Nelson Mandela va entrar a formar part del Congres  Nacional  Africà (ANC), un moviment de lluita contra l'opressió i abús que patien els negres de Sud-àfrica  i fundà la “Lliga de joventut de l'ANC” amb Walter  Sisulu i Oliver  Tambo , que seria al grup dominant dins de l'ANC, amb una ideologia orientada al socialisme africà: nacionalista, antiracista i antiimperialista.

Nelson Mandela va ser empresonat a l'illa-presó de Robeen Island , on passà 18 dels seus 27 anys de presó. Mentre fou a la presó, la seva reputació creixé i es féu conegut de manera internacional com el més important dirigent negre de Sud-àfrica.

El 2 de febrer de 1990, F.W. de Klerk promulgà l'aixecament de la prohibició de l'ANC i d'altres organitzacions antiapartheid, i anuncià l'alliberament immediat i sense condició de Nelson Mandela. Nelson Mandela va ser alliberat l' 11 de febrer de 1990 i l'esdeveniment va ser retransmès en directe al món sencer.

Mandela va morir d'una infecció pulmonar, el 5 de desembre de 2013 a la seva casa de Houghton, Johannesburg envoltat de la seva família. Tenia 95 anys d'edat. La seva mort va ser anunciada pel president Jacop Zuma. El 6 de desembre Zuma va anunciar un període de dol nacional de deu dies, amb un servei oficial commemoratiu a l'Estadi FNB de Johannesburg el 10 desembre de 2013."

Alliberament, premi Nobel i negociacions constitucionals

220px-Frederik_de_Klerk_with_Nelson_Mand

Sigues el primer a qui li agrada això.