marcus
per en 2 Juny 2013
516 Vistes

Mentre s'asseca tot l'entremat de contraaros aprofito per començar la tapa.

La fusta utilitzada és d'avet (picea abies), la tapa, per mi, és la responsable bàsica de la sonoritat de l'instrument acavat, és per aixó que convé triar una fusta bona.

Les millors fustes per tapes provenen d'arbres que hagin tingut un creixement lent (i per tant les vetes estiguin molt juntes). Es poden trobar tapes èr internet. Jo les compro a Cremona tools, abans les comprava a Madinter però han deixat de tenir-ne, sembla que estiguin més per les guitarres

www.cremonatools.com

www.madinter.com

Preu de la tapa: 50€ (iva inclòs) + preu del transport

La tapa està conformada per dues peces undies entre si pel mig, del tronc de l'avet d'en fa un tall radial en forma de pastís, aquest tall es parteix pel mig i s'en fan dos troós que s'enganxaran amb cola per l'extrem formant una 'teuladeta'. Això es fa per mantenir la simetria i que els dos cantons de la tapa vibrin de manera similar.

Lo primer, doncs, és allisar del tot l'extrem per on s'uniran les dues parts i que quedin perpendiculars a la base plana de cada part.

agafo la tapa amb un sarjant a sobre d'una base plana elevada de la taula per poder recolzar el ribot a la taula i passar-lo per l'extrem de forma que, al treure el material amb el ribot, em deixi aquesta superfície perpendicular al terra de la taula, i per tant, perpendicular a la base de la fusta.

Una vegada encaixen els dos extrems de cada fusta a unir (sense que hi passi llum pel mig mirant acontrallum la unió), em fabrico una mini estructura improvisada per enganxar-los, fixo una de les parts per després apretar l'altra a aquesta fixada. ho faig aix-i perquè sempre s'em mouen molt les dues fustes si les enganxo directament, sense fer aquesta mini estructura.

Aquí es pot observar la 'tauladeta' que queda al unir els dos troços de fusta que conformaràn la tapa.

Finalment l'engaxem amb sarjants llargs

Una vegada enganxades les dues parts alliso la part plana, que serà on marcaré la silueta de la tapa.

Planto la base i faig coincidir el centre amb la linia central de la junta. Marco l'extrem superior i inferior.


Marco una petita marca a 2 mm. cap  al'interior de la ratlleta dels exxtrems (amb una broca del 2) amb la intenció de fer-hi un doradet (em servirà despŕes alhora d'encolar tapa i unera

Utiitzo una fusteta amb un foradet ja recte que em guiarà alhora de fer el el forat a la tapa

 

Agafo el contorn fort amb els sarjants i forado, també marco la linia del contorn de la tapa, basant-me en el contorn dels aros que ja tinc fet i utilitzant una arandel.la per marcar a una distància constant el d'auest.

Retallo amb la serra de cinta (val molt la pena tenir-ne una)

Es poden observar els forats fets aneriorment.

Ara tocaria llimar el perfil que ha quedat de serrar-lo per ajustar-lo al que hem marcat, però preferixo desvastar i deixar els extrems de tot el perímetre més prim de manera que no hagi de llimar tant. Això ho faig amb gúvies:

I ja tenim el perfil de la tapa. ara toca repassar el contorn i deixar-lo a la forma que he marcat amb el llapis enteriorment.

Amb llimes i paper de vidre repasso el contorn per deixar-lo a la seva forma definitiva.

Adapto el meu motllo amb el que faig els violins normals per a poder utilitzar-lo amb aquest tant petit.

Começo a fer el canal a on anirà el filet

Aquí poso un detall del canal, després de marcar amb el gramil l'haig d'anar ent profund amb un cutter finet i amb molt de compte de mantenir-ne sempre els dos costats paral.lels.

Ja tinc fet el canal, aquí es pot veure el gramil que em vaig fer en el seu dia ja que un de normal costa uns 50€.

També, una vegada fet del tot el canal, preparo i dono forma al filet perquè encaixi als punts on s'uneixen i quedi maco.

 

Abans d'encolar-lo al canalillo el poso per veure que queda tot bé i perquè vagi agafant la forma.

En aquest cas el filet és de fibra perquè és més fàcil de treballar i no cal aplicar-hi calor per doblegar-lo.

Filet: 3€ + enviament (comprat a cremona tools)

Aquí tenim el filet enganxat. S'ha d'enganxar amb cola calenta per si s'hagués de desencolar .

Mentre s'asseca la cola (6 horetes) vaig fent les plantilles per l'arquejat.

El que he fet ha sigut el mateix de sempre, agafar els planols d'un 4/4 i reduir-los amb l'ordinador.

Els imprimeixo, els encolor a un suport rígid i els tallo amb la serra de cinta:

Una vegada seca la cola ja començo a desvastar (primer fort i mica en mica amb més cuidado) seguint la forma de les plantilles.

Primer sempre faig la longitudinal (la més llarga) i dspŕes les 5 altres, ho faig així perquè la longitudinal és la que em marcarà l'alçada a la que hauran d'anar les altres.

quan he acavat li passo una mica un ribotet per allisar totes les irregularitats que surten al desvastar amb les gúbies:

Quan ja està més o menys llis és quan comenó a passar una rasqueta amb forma per anar pulint'-ho tot:

Amb el tacte pots anar veient les diferències entre els dos costats de la tapa.

Amb diferents rasquetes de diferents formes i una mica de paciència i amor per la feina podem aconseguir un arquejat final ben fi i llis.

Al de la foto següent li falta una mica per pulir , amb una llum de costat es poden apreciar els petits defectes que amb llum natural no s'aprecien:

I fins aquí l'arquejat o bombatura exterior ara començarem la part interior.

Publicat a: Arts
Sigues el primer a qui li agrada això.