marcus
per en 28 Maig 2013
661 Vistes

Encara no tocaria però, paral.lelament a tota l'altra feina he començat a fer la boluta. El plànol per guiar-me l'he tret d'un plànol d'un 4/4 i l'he reduit, tal i com he fet amb la plantilla.

Una de les mides més importants a tenir en compte alhora de fer un vioĺí és la longitud de la corda vibrant. Aquesta distància ha de ser una de concreta, i, en ens vindrà marcada per 2 cotes, la distància de la selleta superior (punt on acaben les 4 cordes de dalt de tot) a l'extrem superior de la caixa, i la distància de l'extrem superior de la caixa al pont.

En el cas que m'ocupa:

Longitud de corda vibrant: 285mm.

Selleta - extrem superior: 114mm.

extrem superior - pont: 171mm.

Per tant he hagit de tenir en compte que la boluta, desde el punt on posaré la selleta ha de fer com a mínim més de 114 + 6 mm. Aquests 6mm. són un petit marge que li dono més la distància que entrarà el colze del mànec quan l'enganxi al cos de la caixa (això es fa al final).

Començo, doncs, amb el perfil del mànec i de la boluta que vaig tallar el mateix dia que la plantilla i hi marco unes línies per les que aniré serrant i desvastant el dibuix de la espiral.

La fusta emprada és d'auró, la mateixa que la dels aros i la del fons de la caixa. Jo la compro a Madinter,

Boluta: 12€ (sense iva) + transport

També marco la linia del mig i el dibuix de la part longitudinal del conjunt per no passar-me al serrar i tenir una referència de com hauré d'anar tallant i treient material.

Vaig treient material guiant-me per les linies amb la serra i amb gubies.

Amb una rasqueta esmolada començo a afinar una mica les zones desvastades per les gúbies per tal que quedi finet

I aquí deixo unes fotos més del procés de la boluta i del violí que estic acavant mentre he començat aquest últim.

Podreu compara les dues bolutes.

La boluta va agafant forma, bé, més aviat finura, de moment és el que tins, i ja està força bé tenint en compte que tinc 10-15 min al dia per anar treballant, aquí us deixo fotos de la boluta tal i com està ara i de la caixa de l'altre violí que estic acabat.

 

Publicat a: Arts
Sigues el primer a qui li agrada això.
marcus
Moltes gràcies, és el 4art que faig, de manera totalment amateur i sense cap ajuda més que l'internet.
1 Juny 2013