per en 14 Juny 2010
2,188 Vistes

A una setmana del final de primer de batxillerat, milers d'exàmens, i unes ganes impressionants de tenir festa, començo el bloc, ja que el meu cervell necessita parar de memoritzar durant una estoneta.


Tranquils, que això anirà agafant forma a poc a poc, de moment ho faré tot ràpidet i desorganitzat, per quan tingui més temps i ganes muntar-ho i classificar-ho tot seguint algun tipus d'ordre.


Bé, el meu treball de recerca sobretot se centrara en el C.P Les Vinyes, de Mataró. Perquè? Doncs perquè és el que queda més aprop del meu poble, perquè pràticament faig vida a Mataró, perquè el van okupar els de la meva assemblea... I tot un seguit de perquès que no acabaria mai d'escriure (passo moltissimes hores allà i hi tinc moltissims records).


En fi... Comenco a explicar-ne una mica la història...


El Casal Popular Les Vinyes va ser okupat farà un any, durant la Festa Major de la capital maresmenca, per l'assemblea de Maulets maresme. Tot l'estiu va ser un intensiu per a poder tenir el casal llest el més abiat millor i poder inaugurar-lo.

La inauguració va acabar sent el 12 de Setembre, el dia després de la Diada Nacional de Catalunya i el dia abans de la primera consulta independentista. Molt bona data, no creieu?

Bé, seguim... Al CP Les Vinyes hi conviuen dues assembles: La de Maulets, els que varen okupar la casa, i la de Les Vinyes, on s'ajunten alguns militants de Maulets i gent del rotllo en general. L'assemblea és oberta, i tothom qui ho vulgui pot accedir-hi.
La idea era tenir un casal autogestionat pel jovent maresmenc, i així està sent. Tots els diners que s'obtenen van a parar o al casal mateix, o a l'assemblea de Maulets, que mitjançant aquests organitza més actes, concerts, àpats populars etc per a tot aquell qui vulgui assistir-hi.

Durant aquest primer any, l'horari de Les Vinyes ha estat molt irregular, ja que els encarregats d'obrir-lo són estudiants i treballadors, i quan no era una cosa era una altre. Ara però, sembla que anem agafant el ritme. Les Vinyes cada dia està més hores obert, i va apareixent gent nova que agafa el casal com a lloc habitual de trobada amb els amics i companys.

En quant a actes, sempre s'intenta fer-ne el màxim possible. Potser aquest any no se n'han fet molts, però de cara a l'estiu la situació canviarà. Xerrades antipatriarcals, ecologistes, torneigs de tennis taula, dinars populars, concerts, etc. són alguns dels actes que s'han dut a terme fins ara.

Cada espai té una funció:

1. A la sala principal, que és on actualment hi ha la taula de tennis taula, un dels principals atractius per al jovent, que ve i sol passar-se molta estona competint amb els companys.

També hi ha tot de taules i cadires per a poder seure i prendre alguna cosa amb aquells que més ens importen.

Obviament, també a la sala principal, disposem d'una barra on servim tot tipus de refrescs i begudes de la terra, i també quelcom per a poder fer un aperitiu ben acompanyat.

2. Al pati, tenim un tros de terra sembrat de tomàquets i melons, juntament amb tot de flors que varem plantar fa relativament poc, per tal de donar una mica de vida i color al casal.


3. Al primer pis, de les tres habitacions només n'hi ha una d'"oberta al públic", ja que de les altres dues, una és buida, i l'altre és de l'assemblea de Maulets. L'habitació oberta a tot aquell qui vulgui és una sala d'intercanvi de roba de segona mà. Tota la sala és plena de penjarobes amb tot tipus de roba i complements, a l'abast de tot aquell que hi estigui interessat. De la mateixa manera que tothom pot agafar el que vulgui, tothom pot deixar-hi també roba que ja no utilitzi i que estigui en bones condicions.

4. Al segon edifici tan sols hi trobem una sala amb material de les assemblees, i la sala del HackLab Nòmada. (Els hacklabs són aquells llocs on els hackers es reuneixen físicament per a compartir els seus coneixements, discutir sobre l'ús social de la tecnologia i estudien com protestar contra l'apropiació privada dels instruments de comunicació.)

 

 

Algunes imatges del casal:

Habitació encartellada

Habitació encartellada

Sala principal, sense les taules normals ni la taula de ping-pong.

 

Façana dies després d'okupar, faltava pintar la part del segon pis.
 

Enllaços relacionats:

http://cplesvinyes.ppcc.cat/

http://julicuellar.blogspot.com/2009/07/obrim-espais-casal-popular-les-vinyes.html

http://www.facebook.com/photo.php?pid=31118525&id=1354819367#!/group.php?gid=125522812379&ref=search

Publicat a: Personal
Sigues el primer a qui li agrada això.