1,973 Vistes

Si aneu al “google.fr” trobareu el següent enllaç:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Catalaunes on diu: “Les Catalaunes (Catalauni en latin) sont un peuple gaulois dont le nom celte cato-vell-aunos signifie « les meilleurs au combat ». Leur territoire se situait dans l’actuelle région de Châlons-en-Champagne (Marne) “

És dir, al nord de França, a la regió de la Champagne hi va haver establert un poble gal anomenat Catalauni en llatí, que en la seva llengua celta volia dir "els millors en el combat".

Resulta que posteriorment, l’any 451 en aquests ”Champs Catalauniques” hi va haver una batalla entre els romans i els seus aliats (entre els quals hi havien els wisigots) contra els Huns, resultant vencedors el bàndol dels romans:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Bataille_des_champs_Catalauniques_(451)

Resulta que més tard a l’any 878 a la ciutat de Troyes (veure mapa de França), es va celebrar un concili on, entre d’altres assumptes, el rei franc Louis le Bègue (Lluís el tartamut), nomenà al wisigot (wisigot, got, digueu-li com volgueu) Guifré el Pilós com a Compte dels comptats de Barcelona i Girona, dels comptats de l’anomenada Marca Hispànica:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Histoire_de_la_Catalogne : “En 878, à l'assemblée de Troyes, le comte goth Wifred (Guifré) le Velu, fils du marquis Suniefred, à la tête des comtés d'Urgell, Cerdagne et Conflent depuis au moins les années 870, est investi par Louis le Bègue des comtés de Barcelone et de Gérone. Il prend par la suite le titre de marquis, peut-être sans reconnaissance royale ; il n'en reste pas moins de facto le maître des comtés de la Marche Hispanique. “

 

Si us fixeu bé al mapa observareu que la ciutat de Troyes és a tocar dels “Champs Catalauniques”

  

Fins aquí els fets. Ara vé la teoria:

 

O sia, és molta casualitat que a França existeix un topònim anomenat Camps dels Catalans (denominació provinent d’una tribu celta) i que allà, a la ciutat de Troyes es va nomenar Compte dels comptats de la Marca Hispànica a Guifré el Pilós. És dir, pot haver una relació directe, encara a demostrar exactament quina, entre el nom de “Camps dels Catalans”, “Catalunya”, el concili de Troyes i Guifré el Pilós.

 

Hi ha una segona teoria sobre l’origen de la denominació “Catalunya” relacionada també amb els “Champs Catalauniques” que serà objecte d’una altra exposició més endavant.

 

Autor de la teoria: Jordi Montell Garcia

Publicat a: Història
Ness
Has mirat què hi diu Joan Coromines?
24 Gener 2013
Bé, en Joan Coromines ve a dir: http://ca.wiktionary.org/wiki/Catalunya: "Una altra versió força probable és la suggerida per Joan Coromines que feia una evolució paral·lela a d’altres indrets on han quedat els noms, avui com a comarques, procedents dels noms que els romans van posar segons la tribu... Veure més
24 Gener 2013