Coloma Fuster Rechach
per en 7 Febrer 2012
3,376 Vistes

      E l     L l a p i s

Un llapis és un estri d'escriptura i dibuix que es guia amb una mà i marca un suport.
Els llapis actuals que serveixen per a escriure sobre paper o cartolina estan constituïts per un pigment inserit en una cobertura cilíndrica.
Els llapis es diferencien de les plomes estilogràfiques bàsicament perquè els primers utilitzen pigment sòlid i les segones tinta líquida. El llapis es caracteritza per poder-se esborrar amb facilitat, utilitzant per a això una goma d'esborrar.

L’elaboració

La constitució dels llapis ha variat molt al llarg de la història. Així mateix, els llapis que es fabriquen actualment es componen de dues parts principals: la mina i l'embolcall. La mina és un palet fi de pigment que s'elabora normalment a partir d'un mineral, el grafit, encara que també se'n fan de carbó vegetal, depenent de l'ús que se li vulgui donar.


L’escala:
Així mateix, en comptes de repetir les lletres, ara s'hi posen nombres que van del nou, el màxim, fins a u, el mínim. Aquest és el quadre de dureses del llapis:

Dur: 9H 8H 7H 6H 5H 4H 3H 2H H.      Equilibrat: F HB B 2B 3B.      Tou: 4B 5B 6B 7B 8B 9B

    

E l    b o l í g r a f



Un bolígraf és un dels instruments d'escriptura més populars i usats del món, caracteritzat per la seva punta de càrrega, que conté una bola generalment d'acer o tungstè que, en contacte amb el paper, va dosificant-li la tinta a mesura que se la fa rodar, de la mateixa manera que un desodorant de bola subministra la seva càrrega.

L’origen

El primer bolígraf que va aparèixer, en 1938, va ser inventat per l'hongarès Lazlo Biro, que va aconseguir utilitzar un mecanisme amb una bola i una tinta viscosa i oliosa, la qual s'assecava fàcilment. L'invent es va patentar el 10 de juny de 1943 a l'Argentina, ja que l'inventor va haver de fugir a causa de l'amenaça nazi. Es diu que la idea va sorgir perquè estava cansat de tacar-se la camisa amb la ploma de la seva ploma estilogràfica.

El boli més barat i senzill: el “Bic”

Al 1951, el baró francès Marcel Bich va comprar la patent a Biro i en 1953 va començar la fabricació industrial d'un bolígraf barat i senzill, amb la marca bic, dels quals es venen uns 3.000.000 per any. Altres marques també van voler fabricar bolígrafs.

Una curiositat
Com a anècdota interessant, el bolígraf simple, tipus bic, té una escriptura total en línia recta de cinc quilòmetres de longitud.





L a   g o m a  d ' e s b o r r a r

La goma d'esborrar és un estri d'escriptura que serveix per esborrar escrits fets amb llapis, de fet alguns llapis tenen una goma d'esborrar encolada, les gomes de esborrar estan fetes de cautxú,
habitualment sintètica. És fonamental en la correcció d'errors en l'escriptura generalment a llapis, encara que hi ha també gomes que esborren tinta que normalment solen ser de color blau o groc.
La goma d'esborrar té una consistència semblant al (làtex), Inicialment la seva matèria primera s'extreia d'un arbre de la selva verge al Brasil, anomenat "Arbre de cautxú" o "seringueira", d'aquí el seu nom.
 








l a    m a q u i n e t a    d e    f e r   p u n t a


La maquineta de fer punta, o afilallapis, dit maquineta és un objecte d'oficina molt comú. És l'instrument que s'utilitza per a afinar la fusta i la punta de grafit destinada a escriure d'un llapis quan aquesta s'ha engrossit per l'ús o quan el llapis és nou. És indispensable quan es tracta de donar qualitat a l'escriptura, ja que freqüentment s'engrosseix la punta del llapis amb l'ús. Existeixen maquinetes de diversos tipus i grandàries d'acord al grossor dels llapis diversos que existeixen.

 

Història
Antigament, els llapis van ser afilats per mitjà de ganivets o navalles. Després les maquinetes van fer aquesta tasca molt més fàcil i van donar un resultat més uniforme. Alguns tipus especialitzats, tals com llapis d'un fuster encara s'afilen amb ganivet, a causa de la seua forma plana. Bernard Lassimone, matemàtic francès, va sol•licitar la primera patent (patent francesa # 2444) per a les maquinetes de llapis, en 1828. En 1847, Therry da Estwaux va inventar les maquinetes de llapis manuals


 

Sigues el primer a qui li agrada això.
això són dades interessants
14 Febrer 2012