Ness
per en 30 Agost 2011
943 Vistes

La seva mare li deia Mariano. I l'àvia, nin.

Era tot un nin. Romàntic i agradable. Fàcil de passar i digerir. Amb la seva veu càlida, reposada i gronxada com les onades. Una barca en la seva 'mà'...I no era una 'mà' qualsevol, d'aquelles que hi ha vaixells que el travessen.

Com aquella vegada que li vaig preguntar: A casa teva com t'anomenen? Ma mare em diu, normalment, mariano i l'àvia, nin...vaja, un nin de 40 anys. Els seus anys estaven estancats, guardats al fons de la seva 'mà', en una illa tranquil·la del seu país insuliar.

Ell era de Mallorca -havia dit amb orgull!. Li venia salivera i els ulls s'obrien com una flor primaveral. Palma..Oh, palma..té un Ajuntament tant bonic, és barroc....

Sempre li preguntava coses. Tothom n'estava tant d'ell! que les seves paraules eren immensament compartides per una gran majoria, tenia una audiència a vessar. Fins i tot, gent vinguda d'arreu, s'hi sumava. Ell n'estava cofoi, malgrat hagués de fer moltes fotocòpies. Era un galant, amatent i amè.

Sempre li preguntava coses. D'on són els teus pares? El meu pare era català i ma mare, mallorquina...-no és el mateix? No va saber què contestar. Quina diferència he ha entre nosaltres?

Sempre em delia amb el seu perfum delicat i olorós. Amb la roba polida...tenia tant gust!

Menys amb les camises fetes a manera de tovalles. Horribles. La seva poca concentració lingüística: "Els reis portaven un sèquit"..-seguici. Només m'ho recordava amb un somriure fet a mida, per la seva admiradora.

O els Duts, temps més tard vaig comprendre que eren nobles: Ducs.

Era peculiar. Mai abans no havia escoltat amb delit un mallorquí parlant. "A Jesús el van 'batiar'". Jo, com una filòloga sense experiència vaig gosar preguntar: Si de batejar en dieu: Batiar, Netejar, natiar...

No! Nosaltres, FEM NET.

Avui, la Margalida Solivelles, la representant de TV3 a Mallorca m'ha fet recordar el meu Marià. Ara deu tenir 56 anyets...

Al 95, 40 i semblava de 27. Postser se li veu uns 43...

Marià, quants somnis!!!, que lluny vam anar amb la màquina del temps imprès als quadres Renaixentistes?

Publicat a: Literatura
Sigues el primer a qui li agrada això.
Pere
Que bonic que és l'accent de Mallorca.
30 Agost 2011
Ness
I tant. En Marià és entranyable!!!!
31 Agost 2011