Ness
per en 5 d'Abril 2011
5,350 Vistes

Definició:

És una degeneració del nervi digital plantar acompanyada per una fibrosi  perineural. Normalment es localitza entre el 3er i 4art metatarsià (75% dels casos), tot i que hi pot haver casos, (17%) que es presenti entre el 2on i 3er metatarsià. Sovint és l’únic símptoma. Les dones, entre els 15 i els 50 anys en són les més perjudicades.

Quan apareix aquesta afectació és per què hi ha un mal recolzament del metatarsià , de tal manera que el nervi queda atrapat entre el terra, els metatarsians i el lligament intermetatarsià que es troba tancant el sostre de l’espai. És una mena d’irritació per compressió del nervi interdigital.

Actualment, el per què del neuroma de Morton no està gens clar i els investigadors no es posen d’acord. Histològicament s’observen una degeneració perineural, mielinització epineural endovascular i fibrosi perineural. No obstant, no hi ha cèl·lules inflamatòries ni quists. Alguns autors consideren el Neuroma de Morton com a una troballa secundària a la formació d’una bossa articular intermetatarsiana distal al lligament transvers amb alteracions inflamatòries  que originen fibrosi al voltant del nervi. Alguns autors són de l’opinió que estem davant d’un component isquèmic resultant d’una compressió del lligament intermetatarsià transvers.

Símptomes:

-         Dolor mecànic semblant a una descàrrega elèctrica o de dolor accentuat després d’estar dret molta estona.

-         Formigueig interdigital entre els espais 3er i 4art (també entre el 2on i 3er)..

-         Rampes als dits del peu.

-         Dolor intens i punxant a la regió metatarsiana o als dits.

Causes:

-         Posició anormal dels dits entre els quals trobem, dits martell.

-         Reajustament esquelètic de les extremitats inferiors després d’operació en que es canvia el recolzament plantar.

-         Anomalies als peus: Galindó, peus plans i amb molt d’arc.

-         Dur sabates estretes i talons massa alts.

Diagnòstic:

Des del punt de vista clínic, no s’observen anormalitats (30%). Quan es pressiona el cap del metatarsià i la part dorsal i plantar del peu, produeix un dolor intens. També produeix dolor la pressió transversal de la part davantera del peu. De vegades, fent aquest tipus de pressió es produeix un “clic” produït pel moviment del neuroma en direcció dorsal.

Però el que més compta són les explicacions dels propis pacients.

Sempre es pot acompanyar amb proves de diagnosi per imatge: RM i ecografia. EMG només serveix per descartar altres tipus de lesions, mai un neuroma de Morton perquè sempre sortirà negatiu.

Tractament:

-         Infiltracions. Blocatges analgèsics o anestèsics que s’injecten a la part dorsal del peu, en la mateixa línia amb les articulacions del metatars i falanges.

-         Conservador:  Quan les infiltracions no donen resultat cal provar les plantilles ortopèdiques amb encoixinats sota els metatarsians implicats. A més, en cas que es pugui, cal portar unes sabates prou àmplies per tal de no estrènyer els dits.

-         Cirurgia per endoscòpia. És un tipus de cirurgia que ens permet descomprimir el nervi atrapat tot seccionant el lligament metatarsià  a través d’una mínima incisió a l’espai interdigital –una òptica (endoscopi) i un bisturí especial-.  La recuperació és instantània i el pacient pot caminar al mateix dia de la intervenció.

-         Certs analgèsics que miren d’estovar la mielinització beina del tronc nerviós (epineural)  endovascular com el Daflon.

 

CAS  7.

Pacient, dona de 29 anys consulta a traumatòleg per dolor intens als dits 2on i 3er del peu esquerre. Aquest dolor va aparèixer 1 any després d’intervenir peu dret en doble artròdesi modelant. El traumatòleg efectua RX per observar si hi ha algun tipus d’anormalitat a l’arc del peu. En no ser-hi, i després de moltes queixes de la pacient, li demana un EMG el qual surt bé. És a dir, que no s’hi veu cap alteració. En vistes de no saber-li donar cap explicació, se la treu de sobre dient-li que són manies o problemes circulatoris. Després de la negativa, consulta a doctor de capçalera. Aquest li diagnostica possible aixafament d’un nervi a resultes d’una nova posició de l’esquelet. Li recepta Daflon el qual li millora notablement els símptomes: Rampes al matí mentre  recolza peu a terra i formigueig als dits quan està estones perllongades dreta o mentre camina. El doctor de capçalera li recomana plantilla ortopèdica.

Des del 2002 dur plantilla i ha millorat molt i els símptomes són gairebé inexistents.

 

Bibliografia.

Tratado de neurología clínica. Dr. Julio Pascual Gómez, servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Salamanca. Ed. Ars Medica. 2009

Diccionari de Medicina.

Internet:

http://www.iqb.es/neurologia/enfermedades/neuroma_de_morton.htm

http://www.doctor-rabat.net/ca/nmorton.htm

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/ency/article/007286.htm

 

 

Publicat a: Salut
josep estruel
Dra Placebo, em dic Josep, puc ser el seu pacient? Si és així, li diré que tinc una neuropatia perifèrica a causa d'un tractament de Velcade, vaig ser voluntàriament tractat. Aquesta lesió tot i que encara és reversible, és tan lenta de recuperació que crec que si en una altra ocasió torno amb Velca... Veure més
12 d'Abril 2011
Ness
Tenies efectes secundais amb Velcade? Inhibidor de la proteasoma: Velcade està destinat i bloca al complex de l'enzim proteasoma dins de la cèl·lula. La proteasoma forma part de la maquinària cel·lular i té moltes funcions dins de la cèl·lula, com el control del nivell de vàries proteïnes que ajuden... Veure més
12 d'Abril 2011
josep estruel
Hola! Si, tinc un Mieloma Múltiple. Ja fa set anys ja em van fer un autotrasplant, i durant aquest temps només em feien controls trimestrals. Tot perfecte L'abril del any passat, el mieloma em va recordar que és incurable. Com que no hi ha massa coses per a això, em van proposar Velcade +? . I com a... Veure més
13 d'Abril 2011