Aleix
per en 17 Març 2011
2,075 Vistes

El comerç també va experimentar un gran desenvolupament a partir del segle XII, perquè el creixement de la població va augmentar les necessitats de productes. Els productes es transportaven per terra (amb carro) i, sobretot, amb vaixell, pels rius i mars principals.  

Hi havia dues grans rutes marítimes:

 La ruta del Mediterrani relacionava les ciutats de la costa de les penínsules Ibèrica i Itàlica amb els ports musulmans i de l'Imperi bizantí. Els europeus importaven productes de luxe (perfums, sedes, porcellana, espècies) i exportaven teixits i armes.  

 La ruta de l'Atlàntic i del Bàltic estava dominada per una associació de comerciants, la Hansa. Comunicava els ports portuguesos (Lisboa) i del Cantàbric (Bilbao, Santander) amb les ciutats flamenques (Bruges, Anvers), alemanyes (Hamburg, Lübeck) i fins i tot russes. S'intercanviaven les llanes castellanes i angleses; els vins francesos; l'estany anglès, i l'ambre, les pells, la fusta i el blat del Bàltic.  

 

Els mercaders es reunien periòdicament en fires comercials en què arribaven productes de tot arreu. Les fires més importants van ser les de la regió francesa de la Xampanya. 

L'augment del comerç va comportar l'aparició de noves tècniques bancàries i financeres a Europa. Els viatges comercials sovint eren molt cars i van començar a finançar-se a crèdit. I per evitar els robatoris es van establir les lletres de canvi, que permetien viatjar sense portar diners en metàl·lic.

 

Espero que us agi servit molt de informació!

 

Adeu

Sigues el primer a qui li agrada això.